Guide: Kom godt ud af RKI

Er du havnet i RKI, men har du svært ved at overskue, hvordan du nogensinde skal få betalt din gæld tilbage igen? Så læs med her. I denne artikel kommer vi nemlig med nogle råd til, hvordan du kommer sikkert ud af RKI.

Få et overblik over din gæld

Mange havner i RKI, fordi de har svært ved at overskue deres gæld. For at kunne vide hvor meget du skal betale af hver måned, og hvor meget du mangler af din gæld, skal du have et overblik over den. Ring rundt til alle dine kreditorer og find ud af, hvor meget du skylder dem. Få også oplysninger om de omkostninger, der er forbundet med gælden. Hvad er renten, og er der nogle gebyrer? Du skal også finde ud af, hvilken af din gæld der står i RKI. Selvom du skylder flere firmaer penge, er det ikke sikkert, at det er alt din gæld, der står i RKI. Det kan du finde ud af ved at ringe til RKI.

Forhandling med dine kreditorer

Når du har skabt et overblik over din gæld, kan det være en god idé at prøve at forhandle dine vilkår for gælden. Det er klart, at du gerne vil af med din gæld hurtigt, men firmaerne vil jo også gerne have sine penge igen. Derfor vælger nogle firmaer at gå lidt på kompromis, hvis de oplever en kunde, der selv presser på at betale sin gæld tilbage. Det kan godt virke grænseoverskridende at skulle forhandle med de personer, som du skylder penge. Bliver det for meget for dig, kan du få en uafhængig person til at gøre det for dig. Der findes firmaer, der har specialiseret sig i den slags. Har du ikke råd til sådan en, kender du helt sikkert en person, der har godt styr på økonomien, som måske vil give det et forsøg. Du kan nok ikke få forhandlet beløbet ned, men det er ikke helt umuligt at få forhandlet renten eller eventuelle gebyrer ned.

Kan du samle din gæld?

Hvis du har meget klatgæld og har svært ved at overskue alle de forskellige kreditorer, kan det være en god idé at undersøge mulighederne for at optage et samlelån. Her låner du penge for at betale din anden gæld ud. Selvom det kan virke en smule mærkeligt at tage et kviklån trods RKI, så kan det have sine fordele. Har du for eksempel lån med meget høje renter og gebyrer, kan du måske få bedre vilkår i dit samlelån. Den anden fordel er, at det bliver mere overskueligt, fordi du nu kun har en kreditor. Tag et møde med din bankrådgiver, vis ham oversigten over din gæld og hør ham hvordan han kan hjælpe.

Har du fulgt vores guide, har du nu skabt et overblik over din gæld. Måske har du fået den nedsat. Uanset hvad så er det nu på tide at få betalt din gæld af. Se det som et langt sejt træk og se det som en sejr, hver gang du kan betale et nyt beløb af.